اختلالات ناشی از سلامت روان بعد از کرونا، افزایش بیشتری یافته است
به گزارش پایگاه خبری فناوری اطلاعات زنجان،دکتر سید جعفر حسین در اختتامیه ششمین جشنواره بینالمللی عکس سلامت روان در مرکز همایشهای رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران در تهران برگزار شد، اظهار کرد: این جشنواره پیام امید و تعامل دارد و این مدل پیامها هستند که در این برهه زمانی میتوانند به ما کمک کنند و در واقع همه این موارد بر مقوله بهداشت روان تاکید دارند.
نماینده سازمان جهانی بهداشت با بیان اینکه ما در این رویداد خواستیم توجه تصمیمگیران را به مقوله اختلالات روانی جلب کنیم، افزود: مقوله اختلالات روانی ناشی از پاندمی مهم است و اختلالات روانی در این جشنواره مورد توجه قرار گرفته است.
دکتر حسین با اشاره به تاریخ طولانی و فرهنگ بسیار غنی ایران خاطرنشان کرد: انگ اجتماعی مقوله دیگری بود که در این جشنواره به آن توجه شده است و این موضوع مختص جمهوری اسلامی ایران نیست، بلکه در بسیاری از کشورهای دنیا به این مهم توجه میشود و نگاه آیندهگرایانه به ما نشان داد که این موضوع بسیار مهم است و سیاستگذاران باید به آن توجه ویژهای داشته باشند.
هنر، بهترین ابزار درکاهش انگ اجتماعیِ اختلالات روانی است
در ادامه مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت یکی از موانع ارائه خدمات در حوزه سلامت روان را، انگ اجتماعی پیرامون آن عنوان کرد و گفت: برای کاهش انگ اجتماعی اختلالات حوزه سلامت روان، هنر و به طور خاص هنر عکاسی ، ابزار مهمی در جهت ایجاد انگیزه برای گفتگو و تبادل اندیشه و فکر در این خصوص می باشد.
دکتر احمد حاجبی اظهار کرد: بحران همهگیری کووید ۱۹ ، یکی از بزرگترین بحرانهای حوزه سلامت در یکصد سال اخیر بوده که تمامی ابعاد زندگی افراد، اعم از ابعاد اجتماعی و اقتصادی را درگیر کرده است و آثار این همه گیری بر سلامت روان آحاد جامعه به شکل درجات بالایی از استرس و اضطراب، نمایان میباشد و در گروههایی از جمعیت مانند سالمندان، افراد دارای بیماریهای مزمن جسمی و روانشناختی، کودکان و زنان بارزتر است.
وی تصریح کرد: موضوع سلامت روان چالش همه اعصار بوده است. چه آن زمانی که اهمیت آن به این اندازه مشخص نبوده و چه اکنون که میدانیم تامین سلامت روانی به عنوان یکی از اساسی ترین وظایف سیستم های بهداشتی و درمانی در جهان مطرح است.
مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت با بیان اینکه گسترش بحث پیرامون موضوعات مرتبط با حوزه سلامت روان، راه را برای عبور از انگ اختلالات روانی هموار کرده است، افزود: این امر موجب شده جامعه هدف بتواند با پذیرش بیشتری، موانع ارائه خدمات این حوزه را از پیش رو بردارد.
وی اظهار کرد: با در نظر گرفتن نقش سلامت روان در زندگی اجتماعی آحاد مردم و با توجه به تغییرات اپیدمیولوژیک و الگوهای بیماریها و ضرورت توجه بیشتر به بیماری های روانی و اختلالات روانپزشکی ، تلاش برای ارتقاء آگاهی در جمعیت عمومی بیش از پیش اهمیت دارد و ضروری است که با پرداختن به مولفه های گوناگون تعیین کننده سلامت روان و با در نظر گرفتن شرایط عمومی، فرهنگی و اجتماعی کشور، بتوان گامی موثر در جهت بهبود شاخصهای این حوزه برداشت.
دکتر حاجبی با ابراز تاسف از عدم توجه به مسائل حوزه سلامت روان در مقایسه با سایر حوزههای علوم پزشکی در بسیاری از کشورهای جهان، تصریح کرد: ارائه خدمات در این حوزه، مغفول مانده است و این نشان دهندهی لزوم حمایت طلبی بیشتر از این حوزه میباشد.
وی هنر و به طور خاص، هنر عکاسی را ابزار مهمی برای کاهش انگ اجتماعی اختلالات حوزه سلامت روان عنوان کرد و افزود: یک هنرمند عکاس، لنز دوربین خود را به سمت بخش خاصی از زندگی افراد می چرخاند و فرصتهای جدیدی را برای جستجو کشف میکند به گونهای که حاصل آن تصاویری هستند که پیامهایی مستند را انتقال میدهند و این خود، از یک طرف می تواند صدای رسای بیماران و اعضای خانواده آنها باشد و از طرف دیگر قادر خواهد بود افراد تاثیرگذار از جمله سیاستگذاران کلان را برای گام برداشتن در جهت رفع این مشکلات تشویق نماید.
مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت تصریح کرد: جشنواره بینالمللی عکس سلامت روان بر آن است که اهمیت موضوع سلامت روان را با بیانی هنری ارائه نماید تا همه افراد ترغیب شده و بیش از پیش، مسئولیت سلامت روان خود ،خانواده و جامعه را داشته باشند.
وی با اشاره به نقش انکارناپذیر هنر در گسترش همدلی و جذب افکار عمومی، خاطرنشان کرد: از سال ۸۹ یک حرکت تلفیقی در بخش سلامت و هنر در قالب جشنواره عکس سلامت روان شکل گرفت و معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان با همکاری دفتر سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت تا سال ۹۸ در مجموع ۵ دوره این جشنواره را برگزار کرد که سه دوره اول در مقیاس کشوری و دو دوره بعدی در مقیاس بینالمللی برگزار شد.
دکتر حاجبی با اشاره به برگزاری ششمین دوره جشنواره عکس سلامت روان در سال ۱۴۰۰، ابراز امیدواری کرد برنامه هایی از این دست که آگاهی جامعه رانسبت به موضوعات مرتبط با سلامت روان افزایش میدهند و قدم مهمی در جهت انگ زدایی از موضوعات مربوط به سلامت روان برمیدارند، روز به روز بیشتر شود.